Arbeidsmarktthema Leven Lang Ontwikkelen
Leven lang ontwikkelen een van dé arbeidsmarktthema’s van dit moment

Het begrip Leven lang ontwikkelen (LLO) is een van dé arbeidsmarktthema’s van dit moment. Om als organisatie mee te kunnen in de snel veranderende samenleving met een veranderende vraag en hogere kwaliteitseisen, wordt het continu leren en ontwikkelen van medewerkers steeds belangrijker. Daarnaast biedt het tekort aan werkzoekenden op de arbeidsmarkt een uitdaging. Door ontgroening en vergrijzing groeit de vraag naar medewerkers, maar is het aanbod zeer beperkt. Hierdoor benaderen ook de levensmiddelenbedrijven anders geschoolde werkzoekenden om aan de arbeidsvraag te voldoen. Deze nieuwe toetreders tot de branche zullen nog bijgeschoold moeten worden voordat zij volledig inzetbaar zijn in de levensmiddelenindustrie.
Het mbo heeft hier de uitdaging om te voldoen aan de vraag om het ‘zittende’ personeel duurzaam bij te scholen en zo zicht op werk te houden. Maar ook om er voor te zorgen dat er mogelijkheden in het aanbod zijn om werkzoekenden op een efficiënte en flexibele wijze op te leiden, zodat zij snel inzetbaar zijn in de levensmiddelenindustrie.
De Onderwijsgroep Noordwest-Holland is een coöperatie tussen de afdelingen bedrijfsopleidingen van het Clusius College en het ROC Kop van Noord-Holland. Om de aansluiting met het bedrijfsleven te houden en aan de behoefte in cursussen en opleidingen te voldoen, zijn wij ons continue aan het ontwikkelen.
We bieden onze bekende BBL opleidingen op gebied van Voeding en Technologie aan, zowel inhouse als in een ‘open inschrijving’, maar ook de opleidingen procestechniek en diverse maatwerktrajecten.
We zetten ons in op het ontwikkelen van het aanbod mbo certificaten en keuzedelen voor werkenden en werkzoekenden.
Een mbo certificaat is een deel van de kwalificatie-eisen van een mbo opleiding. Door een deel van de opleiding aan te kunnen bieden versterken we kansen op de arbeidsmarkt middels een mbo certificaat. Het mbo certificaat is een wettelijk erkend mbo certificaat, dat bovendien een basis geeft om verder door te leren.
Een keuzedeel is een verdieping of verbreding op onze opleidingen. Middels een keuzedeel kan iemand zijn vakmanschap verbreden of zich verder specialiseren.
Op dit moment bieden wij de BBL opleiding Food Process &Technology aan, een 2 jarige modulaire BBL opleiding op niveau 3. Lees hier meer over de opleiding.
In ons aanbod bieden we ook een cursus Begeleider Praktijkleren (certificaat) waarbij we uw (toekomstige) praktijkopleiders opleiden om lerende medewerkers te begeleiden. Bekijk hier de cursus.
Ondertussen ontwikkelen we door en zullen we dit najaar het aanbod uitbreiden met de cursussen;
- Verpakken van Levensmiddelen
Deelnemers leren over het zorgdragen voor de kwaliteit van het verpakkingsmateriaal, het
restmateriaal en het product. Het bedienen van de verpakkingsapparatuur, startklaar maken, controleren van proces- en productgegevens en verzorgen van de informatie in de keten behoren tot de werkzaamheden.
- Interne auditor in de Voedingsindustrie
In de voedingsindustrie is het belangrijk dat er een veilig product geproduceerd wordt. Het veilig produceren moet regelmatig gecontroleerd worden door een opgeleide interne auditor. Kwaliteitscontroles worden niet alleen uitgevoerd door de kwaliteitsafdeling maar in het gehele proces. Van steeds meer functies in de voedingsindustrie wordt verwacht dat ze interne audits kunnen uitvoeren.
- Voedselveiligheid in de Productieketen
Het certificaat is er op gericht deelnemers vakinhoudelijk te laten meedraaien op het niveau van de vakbekwaam medewerker voeding en technologie; daar waar het gaat om voedselveiligheid en kwaliteit. Bij geconstateerde afwijkingen in kwaliteit, (voedsel)veiligheid en/of hygiëne past de certificaathouder de werkzaamheden aan, volgens protocol, en zorgt voor goede afstemming en communicatie met alle betrokkenen. Hij signaleert afwijkingen en weet hoe te handelen.
Heeft u vragen over het opleiden van u of een van uw medewerkers? Neem dan contact op met accountmanager Jeroen Visch: j.visch@clusius.nl
Nieuws AGRIVIZIER

