Blog Layout

Koplopers in Noord-Holland Noord bedenken verrassende voedseloplossingen voor de regio

NHFood • okt 10, 2022

Team Korte Keten Knolselderij wint Rabo Food Forward Track

Team Korte Keten Knolselderij wint Rabo Food Forward Track: Knolselderij kant-en-klaar aanbieden: meer mogelijkheden, mínder verspilling 


Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we meer producten lokaal kopen? Op welke manier kunnen we onbekende maar veelbelovende gewassen beter onder de aandacht brengen? Hoe kunnen we kalveren duurzaam grootbrengen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat prima klasse 2-fruit toch wordt geconsumeerd? Op deze prangende voedselvraagstukken gaven vier teams antwoord tijdens de finale van Rabo Food Forward Track voor de regio Noord-Holland Noord. Tijdens een conferentie van Greenport NHN in de Broekerveiling in Broek op Langedijk werden donderdag 6 oktober vier genomineerde cases gepresenteerd aan een vakjury en genodigden. Na rijp beraad koos de jury de winnaar: de case Korte Keten Knolselderij. Het team hanteert de veelzeggende slogan: ‘Meer mensen blij met Teds knolselderij’. En dat zijn geen loze woorden.


Het winnende idee


‘Net als iedere teler hebben we na het oogsten te maken met zogeheten B-keuze: prima producten die, bijvoorbeeld door een klein schoonheidsfoutje, net niet voldoen aan de hoge supermarkteisen,’ zegt Nicoline Vaalburg, teamlid en mede-eigenaar van Vaalburg vof/Boer Ted in Zuidschermer, toonaangevende teler van onder meer de knolselderij. ‘We moeten deze knollen laagwaardig afvoeren, terwijl we ze met liefde en passie duurzaam hebben geteeld. Tegelijkertijd zien we de tendens dat mensen meer groente en minder vlees willen consumeren. Dit alles heeft ons team geïnspireerd tot het idee om de knolselderij kant-en-klaar aan te bieden: gewassen, geschild en gesneden in blokjes, plakken of julienne. Dat is makkelijk voor de kok en consument én uiterst duurzaam. We gaan verspilling tegen en kunnen de schillen lokaal composteren. Het vergroot ook de toepassingsmogelijkheden, want het gewas is om te toveren tot vele mooie gerechten, zoals knolselderij-kebab, -kibbeling of -shoarma.’


Product beter vermarkten 


Het winnende team (ook bestaande uit studenten Fleur, Jasper en Swen, teler Astrid en Rabobank-accountmanager Wim) kreeg een cheque overhandigd ter waarde van 5.000 euro om het idee verder uit te werken. ‘Wij willen het bedrag onder meer gebruiken om advies in te kopen voor het verpakken en vermarkten van ons product. In dat laatste zien we veel kansen, want de knolselderij kun je op veel manieren bereiden én is supergezond. De knol wordt niet voor niets een ‘vitamineralenbom’ genoemd.’


De overige projecten 


Nicoline is blij met de overwinning maar stelt tegelijkertijd dat elk team binnen de Rabo Food Forward ‘een winnende bijdrage’ heeft geleverd aan de regionale voedseloplossingen. Zo kwam team Aan Tafel tot een duurzaam idee: jonge stierkalfjes lokaal grootbrengen en niet op een kalvermesterij. De ondernemer kiest voor dierenwelzijn, consumenten genieten van een mooi stukje lokaal vlees en voor overheden en natuurorganisaties ontstaat een nieuwe manier van natuurbeheer. Het team Wat Eet jij Vandaag lanceerde het idee voor de gratis seizoenskrant Van ‘t Land op ‘t Bord. Deze uitgave moet laten zien wat er in de regio speelt als het gaat om de voedselproductie. Het team wil de krant koppelen aan een omvangrijke online community die allerlei informatie aanreikt. Het trackteam Red en Proef de Buitenbeentjes wil verspilling tegengaan van duurzaam geteelde klasse 2-appels en -peren die op de storthoop belanden, terwijl ze uitstekend geschikt zijn voor consumptie. Het team wil dat onder meer doen met een educatief programma voor basisscholen. Alle vier teams ontvangen een lidmaatschap Food Forward Community en deelname aan een Idea Refinementsessie.


Samen voedseloplossingen versnellen


Zowel het produceren als het consumeren van voedsel moet verduurzamen willen we in 2050 voldoende voedsel hebben voor iedereen. Daarom is Rabobank gestart met het programma Rabo Food Forward. Deze track wordt georganiseerd door heel Nederland en heeft als doel een nationale beweging te starten naar een duurzamere toekomst van ons voedsel. Rabobank doet in 14 regio’s onderzoek naar de kansen en bedreigingen in de Food & Agri-sector en jaagt initiatieven aan die duurzame oplossingen en innovaties zijn voor het voedselvraagstuk van morgen. Dit kun je niet individueel oplossen en daarom brengt de bank de hele voedselketen samen. Van boer tot bord: ondernemers, consumenten, partners en opiniemakers.


Meer weten? Kijk op Rabo Food Forward Track (rabobank.com).


Nieuws AGRIVIZIER

Wortelhappen © Foto Mediahuis/Judit de Redelijkheid
07 aug, 2024
Afgelopen maandag was de gemeente Opmeer opnieuw het bruisende middelpunt van de jaarlijkse Landbouwshow Opmeer. Op het uitgestrekte terrein van sportcomplex De Weyver werd voor de 113e keer een levendige mix van paardensport, veekeuringen en bijzondere shows gepresenteerd. Dit grootste agrarische evenement van Noord-Holland staat bekend als dé ontmoetingsdag voor professionals, bedrijven en particulieren. Dit jaar trok het debuut van het 'Wortelbos' de aandacht van jong en oud. Het Wortelbos, een innovatief concept ontwikkeld en uitgevoerd door Annick Vrolijk voor de Provincie Noord-Holland en Greenport Noord-Holland Noord, zette kinderen op een speelse manier aan tot gezond eten. Traditionele Oudhollandse spelletjes kregen een gezonde draai: koekhappen werd wortelhappen, spijkerpoepen werd wortelpoepen, en ballen gooien veranderde in wortel gooien door de mond van een levensgroot konijn. Deze vrolijke en interactieve spellen maakten een groot succes van het Wortelbos. Opvallend was dat 90% van de kinderen de wortels met smaak opat, zelfs degenen die normaal gesproken zeggen niet dol te zijn op deze knapperige groente. Ouders keken verrast toe hoe hun kinderen enthousiast deelnamen aan de spellen en hun portie gezonde snacks verorberden. Voor kinderen die minder geneigd waren om de wortels zelf op te eten, was er een andere leuke optie: de wortels werden dankbaar geaccepteerd door de dieren op het evenement, wat zorgde voor nog meer interactie en plezier. De Opmeerse Landbouwshow heeft wederom bewezen een plek te zijn waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Het Wortelbos was een van de vele hoogtepunten die deze dag tot een onvergetelijke ervaring maakten. De combinatie van educatie en amusement viel in de smaak bij zowel kinderen als hun ouders en toonde aan dat gezond eten ook leuk kan zijn. Met de succesvolle editie van dit jaar kijken we vol verwachting uit naar de volgende editie van de Landbouwshow. Tot volgend jaar! Deze dag is mede mogelijk gemaakt door de Greenchain. Zet zich in om de krachten in de regio Noord-Holland te bundelen, om zo de innovatiekracht in de agrifoodsector te versterken en het onderwijs en opleidingsaanbod op deze innovaties te laten aansluiten. Lees hier meer over de Greenchain. Omslagfoto: © Mediahuis/Judit de Redelijkheid
05 jul, 2024
In een recent rapport gepresenteerd door studenten van Inholland University of Applied Sciences zijn belangrijke inzichten verkregen in de teelt van bloemkool en broccoli. Opdrachtgever van het onderzoek is Vollegrondsgroente.net , hotspot “Data en Toepassingen” in het RIF project Smart Future (Vonk). De opdracht werd uitgevoerd onder begeleiding van de IT Academy West-Friesland . Het onderzoek richtte zich op de correlaties tussen groeicondities en de aanwezigheid van de koolgalmug, een veelvoorkomende plaag. Uit de gegevens bleek dat er significante correlaties zijn tussen het aantal koolgalmuggen en omgevingsfactoren zoals dauwpunt, natte bol temperatuur, en de temperatuur gemeten door weerstations van telers die samenwerken in het VollegrondsgroenteSmart.net . Deze correlaties waren het sterkst een dag en drie dagen voor het tellen van de muggen, maar niet significant een week van tevoren. Naast de correlatiestudies omvat het rapport uitgebreide grafieken met maandelijkse gemiddelden van dauwpunt, luchtvochtigheid, neerslag, temperatuur en bladnat per dag, gemeten door veertien sensoren verspreid over verschillende locaties en beheerd door diverse telers.  Deze bevindingen bieden telers waardevolle informatie om de omstandigheden voor de teelt van bloemkool en broccoli te optimaliseren en plaagbestrijding efficiënter aan te pakken. De complete dataset is beschikbaar voor verdere analyse, wat toekomstige onderzoeken naar specifieke variabelen mogelijk maakt. Met deze data kunnen telers gerichter te werk gaan en bijdragen aan een duurzamere en productievere landbouwpraktijk. Smart Future In een tijd waarin de arbeidsmarkt een transformatie ondergaat door megatrends en technologische vooruitgang, staat het onderwijs voor de uitdaging om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de verschillende sectoren. Het RIFmbo project Smart Future (Vonk) neemt deze uitdaging aan door intensief samen te werken met het bedrijfsleven, met als doel studenten voor te bereiden op de eisen van de toekomstige arbeidsmarkt. IT Academy West-Friesland West-Friese bedrijven werken op hbo- en mbo-niveau samen met Inholland en het Horizon College in de IT Academy West-Friesland. Foto en tekst: Erna Steenhuis Foto vlnr: Tim Wilders, Kelvin Osei Akoto Kwarteng, Tim Huijbens, Bartłomiej Michalewicz, Hamza Rehan (Studenten Data Science Inholland)
door duda-wsm 31 mei, 2024
Afgelopen woensdag heeft een groep van ongeveer 20 eerste- en tweedejaars VONK-studenten, die worden opgeleid tot akkerbouwer, groente- of fruitteler, een bezoek gebracht aan Vertify. Vertify is een agrarisch onderzoekscentrum in Nederland, gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek. De organisatie stelt proefvelden en onderzoekkassen beschikbaar en stimuleert, faciliteert en organiseert innovatie binnen de tuin- en akkerbouwsector.
Meer posts
Share by: