Foodportret: Cock Smit
Cock Smit: Werken met voedsel is prachtig!

“Nederland kent een lange traditie in voedingsonderwijs. Vroeger was dat ondergebracht bij het Ministerie van Landbouw; ik studeerde levensmiddelentechnologie aan de hogere agrarische school. En nu sta ik zelf voor de klas”. Aan het woord is Cock Smit, docent voedingsmiddelentechnologie op het Clusius College.
“Je denkt misschien dat na al die jaren alles anders is geworden, maar de basis van het voedingsonderwijs is hetzelfde als veertig jaar geleden. Brood bak je nog altijd met zout, gist, water en meel. En voor het verpoederen van melk wordt nog altijd dezelfde techniek gebruik als in de jaren ’50. Het grootste verschil tussen toen en nu zit ‘m in automatisering en schaalvergroting. En in de manier waarop we naar voedsel kijken; dat is enorm veranderd. Neem onze houding ten opzichte van dierlijk voedsel; steeds meer mensen eten vegetarisch of veganistisch. De een eet een paar dagen per week geen vlees, de ander heeft niet alleen vlees maar ook zuivel afgezworen. Daarnaast is er veel aandacht voor biologisch voedsel en duurzaamheid.”
Bitterballen van zoete aardappel
Eén van de thema’s binnen duurzaamheid is het tegengaan van verspilling. Als docent begeleidt Cock studenten die meedoen met de Mbo Challenge Voedselverspilling. “In onze opleidingen zit standaard een module die gaat over productontwikkeling. Die module koppelen we nu aan deelname aan de verspillingschallenge. Studenten krijgen de opdracht een nieuw product te ontwikkelen op basis van ingrediënten die voor 75% bestaan uit verspild voedsel. Dat kunnen schillen zijn, maar ook resten die overblijven na versnijding van producten of bijvoorbeeld groenten die om welke reden dan ook niet in de winkel terechtkomen. Onze studenten werken samen met studenten van Hogeschool Inholland en bedrijven, onder andere via Food Innovation Community Amsterdam (FICA). Soms gaan studenten zelf op zoek naar het basisingrediënt voor hun project, maar afgelopen keer kwam de zoete aardappel op ons pad. Drie groepen zijn aan de slag gegaan met bitterballen, pannenkoeken en boterkoek, alle drie van zoete aardappel dus. Ze kregen daarbij begeleiding van NMK Esbaco in Hoorn. Het is een zoektocht naar de smaak, textuur en bereidingswijze, maar ook naar de mogelijkheden om het product te vermarkten. Echt goede ideeën maken kans om daadwerkelijk in de schappen te komen: dat zou natuurlijk het ultieme resultaat zijn. Ondertussen is het ontzettend waardevol om samen te werken met het bedrijfsleven en andere onderwijsinstellingen. De sector is tenslotte echt op zoek naar personeel.”
All You Need is Food Tour
In dat kader is er nog behoorlijk wat werk aan de winkel, zo blijkt. “Onze opleidingen zitten niet vol, om het zo maar te zeggen. We verwelkomen het liefst veel meer studenten, vooral omdat we zien dat bedrijven daar om staan te springen. Werken met voedsel is prachtig: het is iets waar we elke dag mee te maken hebben. We willen goed eten, lekker eten, bewust eten en voldoende eten.” Om de opleidingen onder de aandacht te brengen gaat het Clusius College binnenkort op pad met een foodtruck onder de noemer All You Need is Foodtour. Deze actie komt voort uit het project NHFood, waarvan het Clusius College penvoerder is. “We zien dat jongeren vaak positief verrast zijn zodra we hun belangstelling hebben. Het gaat er dus vooral om de aandacht te trekken en te laten zien welke opleidingen we te bieden hebben. Eenmaal aan boord ontdekken ze al snel hoe veelzijdig de foodsector is. Sinds kort hebben we daarom een speciale foodtruck waar we mee gaan toeren en binnenkort geef ik bijvoorbeeld een workshop bierbrouwen. Daarmee spreken we de jongeren indirect aan – via hun ouders komen we in beeld. Al met al zoeken we dus verschillende manieren om onze studies te presenteren.” Aan Cocks enthousiasme zal het in elk geval niet liggen. “Het is gewoon een ontzettend mooi en veelzijdig vak en een boeiende branche. Productontwikkeling, kwaliteit en kwantiteit, techniek, maar ook voorlichting en marketing; het zit er allemaal in!”
NHFood
Er zijn meer en breder opgeleide groen- en technische medewerkers nodig in de agrifood sector. In het project NHFood wordt invulling gegeven aan deze opgave. NHFood is een samenwerkingsverband tussen bedrijven en onderwijs in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal gericht op kennisdeling en talentontwikkeling. Het biedt bedrijven een unieke mogelijkheid om samen met onderwijsinstellingen en kennisinstituten te werken aan agrifood-gerelateerde innovaties.
Foto: Jan Smit.
Nieuws AGRIVIZIER

