Terra mbo Groningen wint MBO-Challenge Voedselverspilling 2019
This is a subtitle for your new post

De MBO-Challenge Voedselverspilling is afgelopen jaar ontwikkeld door Nancy Boterblom (Clusius College) samen met Laura Roebroeck (Wij zijn Katapult) en het bedrijf DOON. Zij zagen de behoefte van scholen aan een instrument om een maatschappelijke ontwikkeling snel op te pakken. De challenge methodiek is specifiek voor het mbo ontwikkeld en samen met de lesbrieven en de didactische leerlijn over agile werken en design thinking, is er een uitdagend pakket voor mbo studenten gemaakt. Vanaf september 2019 tot februari 2020 is er ervaring opgedaan met de challenge als onderwijsinnovatie en wordt er binnen NH Food een vervolg gegeven. Partnerscholen Horizon College, Regio College en ROC kop van Noord-Holland gaan samen met studenten van Clusius College werken aan opdrachten die gaan over voedselverspilling.
De challenge is op landelijk niveau uitgevoerd. Studenten Food, Life en Innovation van het Terra mbo in Groningen zijn uit de 24 inzendingen gekozen tot winnaar met hun product “Pompoenpatat”. Tijdens het eindevent bij de Verspillingsfabriek donderdag 30 januari vonde de utireiking plaats van de MBO Challenge Voedselverspilling 2019 De studenten bedachten de pompoenpatat als dé oplossing voor de pompoenverspilling van teler Gert Noordhoff. Om daadwerkelijk het product op de markt te brengen gingen zij de samenwerking aan met “Snackbar van de Toekomst”.
Pompoenpatat
Het pompoenras dat Gert Noordhoff teelt - Tiny Blue- hoort een groene/blauwe kleur te hebben en moet, volgens de richtlijnen van de supermarkten, tussen de 700 en 1500 gram wegen. De pompoenen die te groot zijn hebben inmiddels hun weg naar restaurants gevonden. Maar de pompoenen die te klein zijn, of de verkeerde kleur hebben, worden op een composthoop verzameld en later over de akkers verspreid. Een groot deel van de oogst, meer dan 50%, gaat op deze manier verloren.
De beoordeling van de jury
• De studenten hebben met hun challenge de hele cyclus van conceptontwikkeling doorlopen.
• Er is een concreet product ontwikkeld dat ook daadwerkelijk in productie is gegaan en op de markt is gebracht.
• De studenten hebben bij de pompoenpatat ook naar bijpassende smakelijke sauzen gezocht.
• De pompoenpatat is getest bij consumenten, die het product waarderen.
• De challenge is in een prachtige film op een aansprekende manier gepresenteerd.
• Er is een oplossing bedacht voor een groot probleem: namelijk eetbare producten die nu weggegooid worden.
• Het product is slim gekozen; je kunt er heel veel mee.
• De studenten hebben een innovatiepartner weten te vinden die de pompoenpatat ook daadwerkelijk is gaan verkopen.
Conclusie van de jury: wij verwachten dat het product zal aanslaan in de markt, zowel zelf geproduceerd, als óók als concept dat anderen kunnen overnemen.
Alle films en notities zijn te vinden via www.mbo-challenge.nl
Nummer twee in de finale werden de studenten Arianne, Tosca, Roan, Ilse, Shannen en Lyana. van de opleiding Food en Lifestyle van Aeres mbo Almere met hun concept “Aardappelbrood”. Het studententeam zocht de samenwerking met Schaap Holland / Polder Goud, een bedrijf dat oplossingen biedt voor bewerkte en onbewerkte aardappelen.
3e prijs Generation Food Kwartet
Het “Generation Food Kwartet”, van Mies, Kathy, Lotte, Aniek en Janwillem werd derde. Deze studenten volgen de opleiding Generation Food aan de svo- vakopleiding Food in Rijswijk. Verschillende partijen werden betrokken bij de ontwikkeling en het testen van dit concept.
Over de MBO Challenge Voedselverspilling
In de MBO-challenge werken mbo -studenten aan verspillingsvraagstukken van bedrijven en maatschappelijke organisaties. De studententeams zijn gestart in september 2019. In eerste instantie hebben 50 studententeams zich aangemeld, uiteindelijk zijn er 24 challenges ingediend. Zes teams zijn geselecteerd voor de finale op basis van de ingediende film en bijbehorende notitie.
De challenge werd ondersteund door een speciaal ontwikkeld lesprogramma’ met onder andere vijf lesbrieven en een verspillingsdossier. Deze zijn te vinden via www.mbo-challenge.nl
De MBO-Challenge Voedselverspilling wordt mogelijk gemaakt door Groen Kennisnet, Jong Leren Eten, Leren voor Morgen, Wij zijn Katapult, DOON, Stichting Samen tegen Voedselverspilling, Het Voedingscentrum, Provincie Noord-Holland, Clusius College, NH Food, Topsector Agri & Food, de Verspillingsfabriek en Rabobank.
Nieuws AGRIVIZIER

